In de raadsvergadering van dinsdag 9 mei kwamen de volgende punten aan bod:

  • Beleidsplan armoede & schulden 2024-2027
    • Het college had een nieuw beleidsplan voorgelegd, waarbij het eenvoudiger moet worden voor minima om gebruik te maken van verschillende subsidie mogelijkheden. Ook worden de inkomensgrenzen van stichting Leergeld Venray en het meedoenbudget verhoogd naar 130% van de bijstandsnorm. De inkomensgrens voor Jeugdfonds sport & cultuur blijft echter 120%. In totaal wordt hier 404.000 euro extra per jaar voor uitgetrokken. De reden voor de beslissing om de inkomensgrenzen voor alle regelingen te verhogen naar 130% is om armoedeval te voorkomen (waarbij mensen opeens alle subsidie mislopen als ze iets meer verdienen dan de inkomensgrens verdienen, en daardoor netto minder geld te besteden hebben). Volgens GroenLinks is dit maar een onduidelijke regeling en zou een inkomensgrens van 130% met staffering (verschillende percentages van vergoeding waar je recht op hebt afhankelijk van je inkomen) een betere oplossing zijn. 
    • Op de vraag van Toon Kerkhoff of dit plan ook jaarlijk geëvalueerd gaat worden in de raad, was het antwoord nee. Wethouder Leenders vertelde dat de monitoring met de verschillende sociale partners zal gebeuren, en dat er alleen bij afwijking of specifieke vragen de raad betrokken zal worden.
    • Over het algemeen is dit nieuwe beleidsplan echter een mooie stap in de goede richting in de bestrijding van armoede, en raadsbreed is het plan dan ook goedgekeurd. 

 

  • Motie Gratis OV voor minima
    • GroenLinks heeft samen met de SP en PvdA een motie voorgesteld, met daarin het verzoek dat het college gaat onderzoeken of het mogelijk is gratis OV in de daluren aan te bieden voor minima. Reden voor de motie is dat het OV steeds duurder wordt, en mensen daardoor in een sociaal isolement dreigen te komen omdat auto en OV te duur is. Daarnaast draagt het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer bij aan een duurzamere manier van vervoer, waar we uiteraard als GroenLinks groot voorstander van zijn.
    • De wethouder gaf aan dat er al een onderzoek naar gratis OV in Noord-Limburg loopt door Trendsportal. Hij verwacht eind van het jaar daar de resultaten van te hebben. De motie is daarom ook niet verder in stemming gebracht maar wordt wellicht later nog eens ingebracht als de resultaten van het onderzoek bekend zijn. Zie krantenartikel hierover 

 

  • Algemene Plaatselijke Verordering (APV) en verbod op houtstook:
    • Jaarlijks wordt de APV met de lokale regels in Venray aangepast en geupdate. Er was deze keer speciale aandacht voor het controversiële plan om het verbod op houtstook uit deze regelgeving te halen. Het college noemde als reden voor het verwijderen van dit artikel dat hier niet op te handhaven is, en dat men dit daarom met de nieuwe omgevingswet (die in januari 2024 van kracht zal gaan) beter wil regelen.
    • Inwoners ondervinden echter wel last van verkeerd stoken, en GroenLinks is er dan ook tegen om dit nu al uit te halen de regelgeving te halen, voordat er een goed alternatief is. D66 heeft hier ook veel aandacht voor gevraagd, en gaf aan dat dit artikel juist in APV was gezet na lange discussie dat geleid heeft tot het Schone Lucht Akkoord. Tot een officiële aanpassing van de APV op dit punt (het verbod er dus wel in te laten totdat er een goed alternatieve regelgeving is) kwam het helaas niet, omdat naast D66, GL en PvdA er verder geen partijen waren die een mogelijk amendement hiervoor met meerderheid wilden steunen.
    • De nieuwe APV is verder unaniem goedgekeurd. Zie krantenartikel en de vragen die we eerder hierover in de commissievergadering hadden gesteld.

 

  • Bestemmingsplan paardenfokkerij bij varkensstal aan de Lorbaan in Veulen
    • Deze geplande paardenfokkerij zal naast een grote hal ook woonruimte bevatten voor de paardenverzorger. Ook wordt de aanliggende varkensstal aangepast met luchtwassers, met als doel om er nog meer varkens in te gaan houden (960 ipv 819 varkens!). Ondanks kritische kanttekeningen die we geplaatst hebben over de ruimtelijke inpassing van deze grote paardenstal in het open landelijke gebied, de zorgen om de woonkwaliteit van de paardenverzorger ivm met hoge geurwaardes afkomstig van de varkensstal, en het feit dat we kritisch zijn dat men nog steeds steeds meer varkens wil gaan houden, zijn er wettelijk geen redenen waarom het niet kan doorgaan. Toon heeft dan ook namens GroenLinks Venray schoorvoetend, samen met alle andere partijen, met het plan ingestemd. Zie krantenartikel en de vragen die we eerder hierover in de commissievergadering hadden gesteld.

 

  • Bestemmingsplan voor Welness in Merselo
    • Het plan om een kleinschalig recreatiebedrijf met wellness en spa en overnachtingsmogelijkheid op te richten in Merselo is besproken. Voor GroenLinks is belangrijk dat de natuur er geen hinder van ondervindt. Op de vraag of er wel een vergunning was voor de afgraving van de bestaande vijver heeft de gemeente toegezegd hier achter aan te gaan om te controleren of dat dit in orde is. Ook hadden we een kanttekening wat betreft het grote hek als omheining. Dit gebied is onderdeel van Natuurnetwerk Nederland, en afrastering in dit natuurgebied belemmert de bewegingsvrijheid van dieren in het gebied. Vlak voor de raadsvergadering was er nog een ingezonden brief van een inwoner met een aantal kritische punten, maar deze was te laat om nog echt invloed te kunnen hebben op de besluitvorming. Er is in de raadsvergadering dan verder ook unaniem goedkeuring gegeven voor de ontwikkeling van de eerste fase van deze Welness. Zie krantenartikel en de vragen die we eerder hierover in de commissievergadering hadden gesteld.

 

  • Reservering geld voor ontwikkelen MFC Wanssum in kerkgebouw
    • Er is unaniem ingesteld om 2.341.044 euro te reserveren voor dit plan, ondanks dat meerdere partijen, waaronder ook GroenLinks, nog twijfels heeft over de financiele haalbaarheid. De werkgroep MFC Wanssum kan nu verder met de plannen om de Michaëlkerk te verbouwen tot een bijzonder dorpshuis met gymzaal. Zie krantenartikel

Andere bestemmingsplannen en stukken besproken in de commissies werden als hamerstuk unaniem goedgekeurd.