COMMISSIE WONEN:

  • Verschillende bestemmingsplannen zijn besproken, ter advisering aan de raad:

    • Bestemmingsplan Van Broekhuizenstraat 63 Oostrum. Naast de bestaande woning wil de initiatiefnemer een nieuwe levensloopbestendige woning realiseren. → Dit is prima om in de raad akkoord mee te gaan.
    • Bestemmingsplan Haag 46 Merselo: De initiatiefnemers willen op deze locatie een bestaand bijgebouw verbouwen voor het realiseren van een wellness/spa locatie met overnachtingsmogelijkheid, en dan ook een omheinend hek plaatsen. → GroenLinks had vragen over het feit dat de locatie in Natuur Netwerk Nederland ligt, waar een natuurlijke verbindingszone geldt en dat daardoor een grote afrastering (die de bewegingsvrijheid van dieren sterk belemmert) wat ons betreft afgekeurd zou moeten worden. Ook waren er vragen over de vergunningen van de vijver en het toekomstig geplande drijvende tiny house.
    • Bestemmingsplan Lorbaan 4b Veulen. Op deze locatie wil de initiatiefnemer naast de huidige varkensstal een paardenopfokstal plaatsen. En wordt de mogelijkheid geboden om een persoon te huisvesten die de paarden verzorgt. De aanduiding intensieve veehouderij blijft gehandhaafd. → GroenLinks heeft grote bedenkingen over de grootte van de opfokstal, die wat ons betreft niet in het vrije openlijke landschap past. Daarnaast vragen we af waarom er nu ook uitbreiding van het aantal varkens gepland is, en hoe het zit met de leefkwaliteit van de paardenverzorger die op locatie zowel werkt als woont, direct naast de varkensstal. Dit onderwerp wordt verder in de raad besproken.
    • Bestemmingsplan St. Leonardsweg 25 Wanssum. Op deze locatie staan meerdere leegstaande bedrijfsgebouwen en een bedrijfswoning. De initiatiefnemer wil de gebouwen gaan hergebruiken: De aanwezige historische kapel en bedrijfswoning blijven behouden zoals ze zijn; de bedrijfsgebouwen zullen gaan dienen voor een bouw- en timmerbedrijf en voor opslag. De agrarische bedrijfsmogelijkheid zal verdwijnen. → Akkoord om als hamerstuk op de raadsagenda te zetten voor goedkeuring. 
    • Bestemmingsplan Steegse Peelweg 87a Veulen. Het plan betreft een omzetting van agrarisch bedrijf naar een maatschappelijk bedrijf. Initiatiefnemers willen een geheel nieuw bedrijf realiseren gericht op coaching van en met honden en paarden. Hiervoor willen zij ook recreatiemogelijkheden bieden zodat bezoekers al dan niet met hun eigen huisdier op de locatie kunnen verblijven. De initiatiefnemers zullen zelf in de te realiseren bedrijfswoning gaan wonen. Op het achterste gedeelte komt een voedselbos en een omheining waar de paarden vrij kunnen lopen. → Dit is een mooi initiatief en prima voor de raad om akkoord mee te gaan!
  • Verder kwamen de volgende onderwerpen aan bod ter bespreking:

    • Voorgrond odeurwaardes bij toekomstige bouwprojecten. In de afgelopen periode zijn regelmatig bouwprojecten binnen de bebouwde kom door de raad goedgekeurd waarvan de voorgrond odeurwaarde boven de norm van 3 lag en daardoor dus eigenlijk niet voor bewoning geschikt wordt geacht. In de commissie werd de discussie gestart hoe we hier in de toekomst mee om willen gaan: Om te voorkomen dat het college en de raad steeds uitzonderingen op de regel maken is het voorstel om óf de norm aanpassen naar bijvoorbeeld 8 (de norm zoals aangehouden wordt voor het landelijk gebied) óf de gestelde norm van 3 wel te blijven gebruiken en daar dan ook niet meer van af te wijken bij het maken van de beslissingen. → GroenLinks, net als een aantal andere partijen, is van mening dat de vastgestelde norm niet opgekrikt moet worden maar dat juist aan de bronkant iets moet veranderen zodat de waarde onder de 3 komt, de kwaliteit van leefomgeving van alle inwoners gegarandeerd wordt en bouw van de benodigde woningen mogelijk is. Deze opties zullen verder nog in detail met college en fracties besproken worden.
    • Voortgangsrapportage majeure projecten: Er waren geen bijzonderheden te melden over de drie majeure projecten Glasweb, Omgevingsprogramma Landelijk Gebied  en Uitvoeringsprogramma Maasgaard. 

⚙ COMMISSIE WERKEN & BESTUREN:

  • Concept Regionaal Beleidsplan politie Limburg 2024-2027.
    • Dit is een heel belangrijk onderwerp, aangezien onderbezetting bij de politie een structureel probleem is, en ook in Venray. → GroenLinks, net als de andere fracties, vroeg de ambtenaren en portefeuillehouder wat ze als gemeenteraad kunnen doen om te helpen dat hier ook vanuit landelijke politiek (nog) meer aandacht en ondersteuning komt. Dit zal daarom ook verder in de raad nog aan bod komen.
  • Actualisatie APV 2023. Jaarlijks wordt de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geupdate en ligt deze ter goedkeuring voor de raad.
    • Een belangrijke verandering was het schrappen van het artikel op het verbod van vuur houtstook overlast, omdat deze in de omgevingswet (die 1 januari 2024 van kracht gaat) beter geregeld en gehandhaafd kan worden. Dit leidde tot veel discussie in de commissie. → Voor GroenLinks geeft het een verkeerd signaal een regeling te schrappen die in het leven is geroepen om onze luchtkwaliteit te waarborgen voordat er een goed alternatief ligt, dat pas in de loop van volgend jaar in de Omgevingswet zal worden geformuleerd. Het onderwerp zal daarom ook in de raadsvergadering nog verder aanbod komen.
    • Ook waren er vragen over een nieuw artikel over melding van kamerverhuur. → Concrete sancties en boetes op het niet naleven werden nog niet genoemd, maar wat betreft GroenLinks is het een eerste stap is om in de toekomst illegale huisvesting van arbeidsmigranten beter tegen te kunnen gaan. Verder leuk om te weten: de gemeente gaat een vijftal locaties aanwijzen waar grafitti gedoogd gaat worden. Op verzoek van GroenLinks zullen er nu ook plekken worden aangewezen voor het plakken van festival- en evenementenposters!
  • Voortgangsrapportage majeure projecten: Er waren geen bijzonderheden te melden over de vier majeure projecten Omgevingswet, Greenport Venlo , Henseniuskwartier en Venray Vergroent.

❤ COMMISSIE LEVEN:

  • Beoordeling Ondernemingsplan MFC Wanssum (schoon door de poort). Dit betreft de verbouwing van de kerk tot een multifunctioneel gebouw voor diverse verenigingen en organisaties. → Op zich een prachtig initiatief, daar waren alle partijen het wel over eens. GroenLinks heeft de zorgen uitgesproken over de kostenraming en over de financiering die nog niet rond is.

  • Beleidsplan Evaluatie en herijking aanpak van armoede en schulden 2024-2027. De gemeente ondersteunt inwoners die kampen met schulden of armoede. Er bestaan verschillende regelingen en voorzieningen. Het beleid op dit gebied is geëvalueerd en er is een nieuw beleidsplan ontwikkeld. → De meeste partijen waren van mening dat het nieuwe armoedebeleid een verbetering is t.o.v. het huidige beleid. GroenLinks had vooraf al de nodige vragen gesteld, de antwoorden riepen vervolgens weer nieuwe vragen op. De uitvoerbaarheid van het beleid is een punt dat ons nog bezighoudt. He agendapunt komt ter bespreking terug in de raad.

  • Correctie indexering subsidie vanaf 2023 van diverse instellingen. De gemeente verleent subsidie aan instellingen die bepaalde maatschappelijke diensten uitvoeren. Gelet op sterke toename kosten, vooral door CAO-afspraken, was niet aan indexering (verhoging van de subsidies) te ontkomen. GroenLinks kon zich hierbij aansluiten.

In de raadsvergadering op 9 mei komen veel van deze besproken voorstellen aan bod, ter bespreking of als hamerstuk!