🏡COMMISSIE WONEN:

  • Bestemmingsplan Helling 10-10a Wanssum: het bestemmingsplan voor de bouw van een nieuwe stal voor jongvee en extra loods voor opslag van eigen geteeld veevoer is besproken ter advisering aan de raad. Vragen vanuit GroenLinks gingen over de vergroting van het bouwvlak: is deze extra bebouwing wel wenselijk in het buitengebied? En geven we de agrariër geen valse zekerheid door deze nieuwbouw (die een gelijke stikstof depositie zal hebben dat wat er nu is)  goed te keuren terwijl deze in de toekomst waarschijnlijk niet meer binnen de verwachte lagere stikstofgrenzen past? (krantenartikel)
  • Aanpassen grenzen bebouwde kom in Leunen, Heide en Venray om verkeersveiligheid te verhogen. Naast de situatie bij de kom in Leunen aan te passen vraagt GroenLinks om ook te zorgen dat de aansluitende Veulenseweg en Lorbaan veilig is, en de ontbrekende fietssuggestiestroken weer worden aangebracht. (krantenartikel)

⚙ COMMISSIE WERKEN & BESTUREN:

  • Zorgvuldigheid beantwoording vragen Venrays Broek: GroenLinks heeft vragen gesteld over de zorgvuldigheid van beantwoording van vragen over Venrays Broek door de gemeente. Verschillende antwoorden bleken elkaar namelijk tegen te spreken: in eerste instantie werd er gesproken over een jaarlijkse monitoring van de waterkwaliteit in de sloot waar het water van de oude vuilnisbelt op uitkomt, maar bij het opvragen van de rapportgegevens bleek dat die eerste monitoring nog gedaan moest worden. Hoe zit dat? (zie ook krantenbericht hierover in De Limburger)
  • De wethouder zei dat er niet met opzet foute informatie was gegeven maar gaf toe dat er in de eerdere beantwoording het stukje zin ontbrak dat de monitoring pas vanaf 2022 wordt gedaan en dat dit over het hoofd was gezien. Hij beloofde in het vervolg beter en zorgvuldiger op de duidelijkheid van antwoorden te letten.
  • Voortgang onderzoek Venrays Broek: Goed nieuws is dat inmiddels het water uit die oostelijk gelegen percolaatsloot daadwerkelijk is onderzocht. De resultaten worden medio februari verwacht en dan ook met commissie en raad worden gedeeld. Verder is er een tweede onderzoek gepland voor grondwateronderzoek aan de overige zijdes van de stortplaats. Bodemzorg Limburg heeft daarvoor een plan ingediend en dit plan zal binnen komende maanden plaatsvinden. De werkgroep Venrays Broek zal door de gemeente ook over worden geïnformeerd. (zie krantenbericht Peel en Maas)
  • Ontbrekende beleidskaders voor Natuurbehoud: De rekenkamer gaf aan dat er onvoldoende beleidskaders zijn voor bescherming natuur en landschap. Alle fracties in de commissievergadering waren het ermee eens. We zien zelfs dat er groen verdwenen is op plekken die als beschermd zijn aangegeven op de door de gemeente opgestelde groenkaart. Er is afgesproken dat in de raadswerkgroep Landelijk Gebied op 18 januari uitgebreid verder gesproken gaat worden hoe de juiste kaders voor bescherming van natuur en landschap opgesteld kunnen worden. (lees ook ''Knabbelen aan de natuur")

  • Aanpassing subsidie Venray Vergroent: Ter stimulering van initiatieven vanuit de gemeenschap die bijdragen aan verduurzaming van Venray was er in 2022 30x 1000 euro subsidie beschikbaar. Vorig jaar waren er echter slechts 9 aanvragen, waarvan er 5 waren goedgekeurd. De goedgekeurde projecten betroffen 3 projecten voor afvalscheiding op scholen, een groen dak op grote schaal en Repair Café Venray. Ook in 2023 wil de gemeente de subsidie voortzetten, maar dan wel met een kleine aanpassing in de subsidieregeling, waarbij het hebben van een innovatief karakter één van de vier voorwaarden is waaraan het plan moet voldoen. GroenLinks heeft voorgesteld deze voorwaarde niet verplicht te maken, zodat ook bewezen werkende activiteiten breder kunnen worden toegepast. Voor  projecten die wel ook innovatief zijn zou de subsidie opgehoogd moeten worden naar 5000 euro. Doel: genoeg aanvragen binnen te krijgen en in 2023 wél de 30.000 euro echt te kunnen uitgeven als stimulering voor een groener en duurzamer Venray!

❤ COMMISSIE LEVEN:

  • De meeste discussie was over de Beoordeling Projectplan MFC De Schól in Heide - Schoon door de Poort. Het is mooi dat dit project van een multifunctionele locatie door de Heidse gemeenschap breed wordt gedragen, wel zijn er zorgen over de hoge kosten van het project (2,4 miljoen gemeentesubsidie). Ook GroenLinks heeft zorgen geuit over de hoge kosten van het project, en daarbij gemeld dat het ongeveer 5000 euro subsidie van de gemeente per inwoner van Heide betreft. Dit zal daarom in de raad verder besproken worden.
  • Daarnaast kwamen ter advisering aan de raad de aanpassing van de kilometervergoeding bij leerlingenvervoer (helaas viel de door ons gesuggereerde fietskilometer vergoeding buiten de regeling) en een statutenwijziging van SPOVenray ter bespreking. Als laatste was er een bespreking van Rapport Kwartiermakers Erfgoed (Historisch Platform Venray, Venrays Museum en Rooynet).