Venrays Broek (een oude vuilstortplaats in een voormalige moeras) is anno 2022 een ongelijk, heuvelachtig gebied. Het afval, waaronder ook chemisch afval afkomstig van Rank Xerox, bevat nog veel gifstoffen dat wordt bedekt met een deklaag die op sommige plekken slechts 15 cm hoog is. Dat het zeer ernstige gevolgen voor het milieu en de gezondheid heeft als het gif in de omgeving vrijkomt, blijkt uit het feit dat in 1981 meer dan 100 koeien die benedenstrooms van de vuilnisbelt graasden gestorven zijn. Ook is er een contactrisico. Dit is de reden dat de vuilstortplaats al 40 jaar afgesloten is voor betreding.
GroenLinks Venray is begin september met omwonenden een kijkje gaan nemen in het gebied. Er hebben zich in die 40 jaar, ondanks het onderliggende afval, inmiddels weer grote bomen, struiken en dieren zoals dassen, hazen en reeën gevestigd. De sporen van de dieren zijn duidelijk zichtbaar: een teken dat de natuur eindelijk na al die jaren het gebied weer heeft overgenomen en er een stabiele ecologische situatie is ontstaan. Het onderliggende afval lijkt in deze situatie, gelukkig, geen tot weinig schadelijke effecten meer te hebben. Maar wat gaat er gebeuren als dit verstoort gaat worden met grootse werkzaamheden? Wie gaat die verantwoordelijkheid op zich nemen en hoe wordt de natuur maar ook de omgeving behoedt van ernstige schade?
GroenLinks Venray heeft grote bedenkingen over de mogelijke milieurisico’s door het vrij komen van gif bij het verstoren van dit gebied: Wat ons betreft is de oude stortplaats wellicht zelfs de slechts mogelijk denkbare plek in Venray om een zonnepark te plaatsen en moet er beter naar alternatieve locaties voor zonnepanelen gekeken worden!
Helaas lijkt de gemeenteraad buitenspel te staan omdat Venrays Broek al was aangewezen als mogelijke toekomstige locatie in de goedgekeurde KODE (Kader Opwekking Duurzame Energie).
Commissie Werken en Besturen 12 oktober 2022
Aan de hand van twee ingekomen brieven waarin omwonenden hun bezwaren aankaarten is het onderwerp 12 oktober alsnog in de Commissievergadering Werken en Besturen besproken worden. Er is antwoord gegeven op onze vragen en er zijn een aantal toezeggingen gedaan voor verdere informatievoorziening. Verder heeft GroenLinks Venray aangekondigd een motie in te dienen zodat dit plan toch in de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering besproken kan worden.
In commissie Werken en Besturen is het onderwerp uitgebreid besproken. Er zijn antwoorden gegeven op onze vragen en ook een aantal toezeggingen zodat meer informatie verkregen kan worden over het risico van een zonnepark op deze locatie:
- Er is aangegeven dat de grondwaterkwaliteit voor het laatst in 2016 in opdracht van de Provincie Limburg is onderzocht. Sinds die tijd zijn er veel grondwerkzaamheden in de omgeving geweest, waarbij onlangs ook peil-gestuurde drainage is aangebracht, dat grote gevolgen heeft op de waterhuishouding in het gebied. Een nieuwe grondwatermonitoringsronde door Bodemzorg Limburg staat voor het najaar 2022 op de planning. Kan de gemeente ervoor zorgen dat dit onderzoek zich, vanwege de veranderde waterhuishouding, richt op alle zijdes van het Venrays Broek en niet alleen op de sloot aan de oostzijde, en dat de uitslag van dit resultaat meegenomen wordt in een risicoanalyse alvorens er met werkzaamheden voor de bouw van het zonnepark begonnen gaat worden? ➡ Dit is door de ambtenaar toegezegd!
- Als er kans bestaat dat er gif vrij komt bij de werkzaamheden die nodig zijn voor het kunnen plaatsen van het zonnepark, wie is verantwoordelijk hiervoor en voor het eventueel saneren van de grond: De gemeente, Bodemzorg Limburg, de provincie? Willen zij die verantwoordelijkheid nog steeds nemen en welke belangrijke rol speelt de Gemeente Venray hierin? ➡ Hier komt de gemeente op terug.
- Er wordt, in de beantwoording van vragen over mogelijke alternatieve locaties alleen genoemd dat dit zonnepark nodig is om aan onze energietransitie doelen te voldoen, als onderdeel van ''Spoor 2'' van de zonneladder in KODE. Dit in aanvulling op Spoor 1, waar het om zonnepanelen op daken gaat. GroenLinks mist de informatie of er ook serieus gekeken is naar mogelijke alternatieven voor een zonnepark op de oude vuilstort, die wellicht ook gemakkelijker, sneller en goedkoper te realiseren zijn. Zijn deze verschillende scenario's serieus met elkaar vergeleken waarbij de voor en tegens tegen elkaar afgezet? Kunnen we daar een overzicht over krijgen?