COMMISSIE WONEN:

  • Huisvesting Arbeidsmigranten bij van Osch: GroenLinks had dit onderwerp ter bespreking op de agenda gebracht. In juli werden de fractievoorzitters middels een brief geïnformeerd over de verleende toestemming voor de ingebruikname van een illegaal gebouwde huisvesting voor arbeidsmigranten. De argumentatie voor deze toestemming is discutabel, en deze argumenten worden verder niet toegepast in andere huisvestingssituaties. Het bleek tijdens de commissievergadering dat meerdere fracties moeite hadden met het belonen van illegale bouwactiviteiten op deze manier. Ook werd er geroepen om meer duidelijkheid van de huisvesting van de in totaal zesduizend arbeidsmigranten in Venray. Velen daarvan leven op onvergunde plekken, onder onbekende omstandigheden. Er werd opgeroepen een start te maken in het krijgen van een duidelijk overzicht van de woonlocaties, zodat de leefkwaliteit kan worden gecontroleerd en gewaarborgd, voor zowel de arbeidsmigranten zelf als ook voor de omwonenden. Zie voor meer informatie de persberichten hierover in de downloads hieronder. 
  • Bestemmingsplan Langstraat: Ondanks geurhinder huizen op locatie tankstation: Op de plek van het tankstation op de Langstraat worden appartementen gebouwd, terwijl het binnen de geurcirkel ligt van een varkensboer in Leunen en dus de maximale odeurwaarde overschreden wordt. Krijgen de bewoners dan geen geuroverlast? GroenLinks vindt dat er beter rekening gehouden moet worden met de geurcirkels: maximale odeur-waardes zijn er om onze inwoners te beschermen tegen overlast en ter bescherming van de gezondheid!

COMMISSIE WERKEN EN BESTUREN:

  • Verordeningen en tarieven gemeentelijke heffingen 2023: Jaarlijks wordt dit in de commissie en raad besproken. Goedkeuring van de raad is namelijk nodig om deze te kunnen innen in 2023.
  • Ontwerpbegrotingswijziging 2022 met meerjarenraming van de RUD Limburg Noord: De Regionale Uitvoeringsdienst Limburg Noord (RUD LN) verzorgt een belangrijk deel van de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving in Limburg Noord, en is gebaseerd op een gemeenschappelijke regeling met 16 deelnemers; de 15 gemeenten in de veiligheidsregio Limburg Noord en de Provincie Limburg. In de commissie bleek dat er veel onduidelijkheid is over hoe de zaken binnen het RUD geregeld zijn, en daarmee rees de vraag hoe de gemeenteraad van Venray hier dan zijn controlerende taak op kan uitvoeren. Er is afgesproken dat het RUD wordt uitgenodigd om meer uitleg te geven over hun manier van werken, zodat er duidelijkheid komt waar het geld aan wordt besteed.

COMMISSIE LEVEN: 

  •  Stand van zaken wat betreft het verdwijnen van de HAP in Venray: GroenLinks heeft op 8 september kritische vragen gesteld met betrekking tot het verdwijnen van de Huisartsen Post in Venray. In de commissie op 24 november hebben we nogmaals gevraagd naar de stand van zaken. De wethouder meldde dat er ondertussen inderdaad een gesprek is geweest met Cohesie, hierbij waren onder andere mensen aanwezig vanuit Cohesie, de Adviesraad, de HAP, en de wethouder sociale zaken. Het proces is besproken en er is gesproken over signalen betreffende de wachttijd zowel aan de telefoon als bij de post zelf, en vervoer. Dit laatste zal volgens Cohesie altijd opgelost worden, in een uiterst geval zal er visite worden gereden. De wethouder gaf aan dat er bij de gemeente geen signalen zijn ontvangen dat de zorg niet op tijd wordt geboden. Voornemen is dat Cohesie en de gemeente een presentatie gaan verzorgen over de toekomstige situatie en de belasting bij met name de huisartsen.
  • Raadsmonitor Sociaal Domein, overzicht eerste helft 2022: In de raadsmonitor wordt aangegeven hoe het met het gebruik van maatwerkvoorzieningen binnen het Sociaal Domein is. GroenLinks heeft vragen hierover gesteld. In de eerste helft van het jaar lijken minder mensen er gebruik gemaakt te hebben van maatzorgwerk ten op zichten van voorgaande jaren en we vroegen ons af waarom. Redenen hiervoor waren o.a. dat meer op preventie is ingestoken, er meer gebruik is gemaakt van de ''eigen omgeving'' en ook meer van algemene regelingen t.o.v. individuele maatwerkvoorzieningen. In de eerste helft van 2022 bleek ook dat er slechts de helft van de normaal verleende uren voor Preventie vanuit Vincent van Gogh beschikbaar en gebruikt was. Door een herverdeling van de uren over gemeentes was er voor Venray minder uren beschikbaar. We maken ons zorgen of dan in Venray wel nog de juiste zorg verleend kan worden. Gelukkig kon de ambtenaar melden dat Vincent van Gogh toch alle benodigde zorg geleverd heeft ondanks dat die uren niet allemaal vanuit de gemeente betaald konden worden. Voor volgend jaar zal besproken worden om meer uren hiervoor te gaan inkopen. Als laatste hadden we een vraag over de vele mensen met mantelzorg die niet in de raadsmonitor zijn opgenomen .....We zijn al met al erg benieuwd naar de gegevens op het einde van het jaar, omdat er wellicht dan heel anders uit ziet wanneer meer mensen het effect van de energiecrisis in de portemonnee gaan voelen......