27 juni was er een lange raadsvergadering met veel agendapunten.
- Zoektocht ruimte AZC en flexwoningen: Om te beginnen een discussie over de zoektocht naar ruimte voor een AZC en flexwoningen. Dit geagendeerde discussiepunt kreeg een andere wending door de aankondiging van de burgemeester op woensdag 26 juni dat er weer noodopvang komt in de Evenementenhal. De gemeente gaf in de communicatie ook aan dat daarom het zoeken naar een asielzoekerscentrum is stopgezet. Ook hoorde de raad op 27 juni dat ook de zoektocht naar ruimte voor flexwoningen voor de andere doelgroepen vertraging zou krijgen. Er was een motie van het CDA waarin ook gevraagd werd de zoektocht naar een AZC te stoppen. Deze kreeg van de andere partijen geen steun kreeg. Uiteindelijk was er na aardig wat overleg tijdens schorsingen ter plekke in de raad een tweede motie opgesteld met de oproep om in de volgende raadsvergadering te komen met een startnotitie om door te gaan op de ingeslagen weg. Dit werd door iedereen gesteund, met uitzondering van het CDA. Wat ons betreft als GroenLinks was dit allemaal eigenlijk een volstrekt overbodige discussie: zowel flexwoningen als oplossing voor de woningnood als een goede (nood)opvang van asielzoekers is belangrijk!
- De verplaatsing van De Keg naar locatie Toverbal werd met grote meerderheid aangenomen.
- Ook de steun aan de Mutsaersstichting om jeugdzorg te kunnen garanderen, werd in meerderheid aangenomen. We hebben daarbij nog wel een klemmend beroep gedaan om bij de nieuwe aanbesteding per 1 januari 2026 minder afhankelijk te zijn van één grote organisatie.
- Het plan tot woningbouw Vlakwater II gaf veel discussie over de wateroverlast in het gebied. Je bouwt namelijk in een beekdal. En niet persé de woningen waar vooral behoefte aan is. Het doelgroepenbeleid (waar sociale bouw in wordt gegarandeerd in projecten met genoeg woningen) gold namelijk nog niet voor dit al lopende project, en ook is dit gevolg van de Ruimte voor Ruimte regeling. Op de herhaalde vraag van Toon, of de administratie van de stallensloop in Noord-Limburg op orde is, kon de wethouder geen antwoord geven. Gelet op alle haken en ogen heeft GroenLinks besloten, samen met SP, om toch tegen te stemmen, met 3 stemmen tegen en 20 voor.
- Het bestemmingsplan Deurneseweg 176 was 14 mei al in de raad geweest maar zonder besluit en stond opnieuw op de agenda. Het gaat om vier silo's van 20 meter hoog terwijl de maximale bouwhoogte in het buitengebied 12 meter is. Overleg met de ontwikkelaar heeft niets opgeleverd en het College wil nog steeds akkoord gaan met de bouw van deze vier silo’s. Daar konden wij onmogelijk mee instemmen, zeker ook omdat we vinden dat grootschalige ontwikkelingen op bedrijventerreinen moeten landen. Het amendement dat is opgesteld waarin aangegeven wordt dat zoveel mogelijk hoge bomen bij en rond de silo's zullen worden geplaatst voor maskering en een meer landschappelijke inpassing hebben we wel gesteund. Een schrale troost, aangezien het bestemmingsplan door de andere fracties behalve SP en GroenLinks uiteindelijk wel werd goedgekeurd.