Hieronder een greep uit de meest interessante onderwerpen die besproken zijn tijdens de 3 commissie vergaderingen.
?Commissie Leven:
Toon was aanwezig bij de commissie Leven van 3 juni. Hem vielen de volgende zaken op:
- Vragen van Samenwerking Venray over de zorgelijke financiële situatie van 't Stekske in Landweert.
- Tijdelijke huisvesting en AZC: het verzoek van het College om meer tijd te nemen voor dialoog werd door de commissie geaccepteerd. Het onderwerp zal waarschijnlijk nog wel in de Raad van 27 juni worden besproken, maar een nieuw voorstel komt pas na de zomervakantie. GroenLinks was het daar ook mee eens.
- De verplaatsing van basisschool De Keg naar de plek van de voormalige Toverbal kon op ruime instemming rekenen. Gelet op de hoge kosten (rond 12 miljoen), en betrouwbaarheid van prognoses leerlingaantallen e.d. wordt het toch nog een bespreekstuk in de Raad.
- Het extra geld voor de Mutsaersstichting (jeugdzorg) blijft de gemoederen bezighouden. De signalen over mogelijke zelfverrijking doen daarbij geen goed. We staan nu min of meer met de rug tegen de muur om de portemonnee te trekken. En alle partijen, ook wij als GroenLinks, zijn bezorgd over de toekomst: hoe kan je zorgen minder afhankelijk te zijn van een grote organisatie voor de jeugdzorg? Komt zeer zeker terug in de Raad op 27 juni.
- De nieuwe plannen met de NLW zijn onhaalbaar, dus moet de strategische koers worden ingetrokken. Maar hoe nu verder? Dat kan in de Raad opnieuw worden besproken, maar of we daar op 27 juni al stappen kunnen zetten, is zeer de vraag.
- Het laatste agendapunt was ter bespreking, namelijk de Raadsmonitor Sociaal Domein. Hoe staan we ervoor? Hoe staat het met de wachtlijsten in de WMO, de jeugdzorg natuurlijk, participatie (werkloosheid e.d.), om maar wat belangrijke punten te noemen. De monitor komt elk half jaar terug in de commissie Leven.
?Commissie Wonen op 4 juni, met Cees en Toon
- Allereerst de bouw van 36 woningen in het plan Vlakwater 2. Het gaat hier om woningen in een hoge prijsklasse op grote kavels. Hier is de Ruimte voor ruimte regeling van de Provincie Limburg toegepast samen met een ruimte voor ruimte regeling van de gemeente Venray. Het komt er op neer dat er overbodige agrarische stallen gesloopt worden in ruil voor bouwtitels. Op onze vraag waar al die stallen dan in Venray gesloopt zijn in het kader van de Provinciale regeling kwam geen antwoord. We moesten het maar vertrouwen. En het is maar de vraag of deze woningen wel voorzien in woonbehoeften in Venray. Er wordt al veel in het dure segment in Venray gebouwd. En de ervaring leert dat deze woningen vaak naar woningzoekenden buiten Venray gaan. Op deze wijze lossen wij woningbehoeften buiten Venray op zonder dat onze eigen bewoners daar iets aan hebben. Ook wordt er gebouwd in een waardevol landschappelijk gebied met een bijzondere waterhuishouding, gerelateerd aan de Loobeek. Hiervoor zijn ingrijpende maatregelen noodzakelijk met alle risico’s van dien zoals verstoring van bodemlagen. Er is het gevaar van woningverzakking in de toekomst. We hebben gewezen op het gevaar van hoge extra kosten voor de gemeente.
- De erfgoedverordening van de gemeente Venray is aangepast aan de nieuwe Omgevingswet. We hebben aangegeven dat er al lange tijd geen sprake meer is van een actief monumentenbeleid. Het gevolg dat het een na het andere beeldbepalende gebouw wordt gesloopt. En dan gaat het met name om de grotere gebouwen uit de wederopbouwperiode van na de oorlog. Deze hebben het historische beeld van Venray sterk mede bepaald. Enkele voorbeelden van gebouwen die al gesloopt zijn en die we genoemd hebben: Fabriekskantoor Inalfa, busstation, oude raadhuis in Wanssum, straks het Postkantoor, de kerk in Heide, het Koetshuis, het gebouw van de oude bibliotheek. We hebben gevraagd wanneer er nu eindelijk een lijst komt van waardevolle gebouwen, dit zou dan dit najaar zijn. Algehele conclusie van GroenLinks: er zit al jaren geen schot meer in.
⚙ Commissie Werken en Besturen:
Harrie was aanwezig namens GroenLinks Venray. De besproken stukken zijn allemaal beoogde hamerstukken, zonder veel bijzonderheden:
- Grondstoffenbeleidsplan 2025-2035 ‘Waardevol Venray’: een nieuw visiedocument, waar we het mee eens zijn in het kader van circulaire economie. Speciaal te benoemen zijn bijvoorbeeld de repairshop en tweeedehandswinkel, waarbij met Re-use op de meest duurzame manier met de grondstoffen omgegaan kan worden, als alternatief op recyclen.
- Vaststellen eerste wijziging verordening afvalstoffenheffing 2024, waarbij nieuw is dat nu ook oude matrassen gratis kunnen worden weggebracht!
- Ontwerpbegroting Veiligheidsregio
- RUD Limburg Noord: begrotingswijziging, ontwerpbegroting 2025 en meerjarenbegroting 2026-2028 zijn besproken
27 juni is de raadsvergadering waar over deze onderwerpen besloten gaat worden!