27 maart werkbezoek Spuitzones en Gewasbeschermingsmiddelen
Niels, Henk en Karin gingen donderdagavond namens de GroenLinks en PvdA fracties mee op werkbezoek naar Timmermans Agri Service in Veulen. Hier kregen raads- en commissieleden uitleg rondom het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Alle aspecten rondom de problematiek aan bod.
🌿Vanuit firma Timmermans en P. v Osch groenteproducties werd verteld over de nieuwste technologische ontwikkelingen die ze gebruiken om drift en andere verspreiding van de gewasbeschermingsmiddelen zo veel mogelijk te beperken. Een groot deel van wat naast de chemie gespoten wordt is paraffine, wat effectief is om ziektes te voorkomen die door luizen worden verspreid. Er wordt gelukkig meer en meer gebruik gemaakt van biologische middelen, ook omdat oudere chemie niet gebruikt meer mag worden. Het knoflookextract dat ze als grap in de ruimte hadden opengezet, stonk behoorlijk en is effectief tegen insecten in de grond. Bijzonder is echter dat ook bespuitingen van meststoffen en de meeste biologische middelen onder het spuitverbod van de 50 meterzone vallen. Wat ons betreft zou daar wel verschil tussen gemaakt moeten worden!
❤️De GGD benoemde het gezondheidsrisico als mensen langdurig in aanraking komen met chemische bestrijdingsmiddelen. De rechter heeft daarom de 50 meter zone ingesteld om omwonenden te beschermen, een echte wetenschappelijke onderbouwing voor die afstand is er echter niet. Een nieuw gezondheidsonderzoek met de huidige beschermingsmiddelen gaat binnenkort in Nederland van start.
⚖️Ook de juridische kant werd belicht: wat is de impact van een 50 meter spuitvrije zone voor de agrariërs, voor de woningbouw opgave en initiatiefnemers, en wat zijn juridische mogelijkheden en verwachte kostencompensatie daarbij? Het lijkt dat hier wel maatwerk mogelijk is.
Duidelijk was dat blootstelling aan chemische bestrijdingsmiddelen voor omwonenden zoveel mogelijk beperkt moet worden, en dat er meerdere manieren zijn om dat te realiseren.........Door gebruik zoveel mogelijk te vervangen door andere manieren van gewasbescherming, en als het dan toch nodig mocht zijn om de voedselvoorziening te kunnen garanderen, dan in ieder geval zo precies mogelijk toepassen, zodat er geen impact is voor de omgeving.