Commissie Wonen:
Er zijn meerdere bestemmingsplannen besproken, met voor GroenLinks als belangrijkste agendapunten De Westsingel, de Heidsepeelweg in Ysselsteyn en de Breevennenweg in Leunen, welke we hieronder wat verder toelichten.
- Westsingel 1: Het bestemmingsplan betreft de bouw van een 7 verdiepingen hoog appartementencomplex. Op deze beeldbepalende locatie aan een belangrijke toegangsweg in Venray moet een gebouw komen met 102 wooneenheden: 69 appartementen, 9 levensloopbestendige woningen en 24 zorgappartementen. Er waren veel zienswijzen met bezwaren ingediend, die voor een gedeelte ook tot aanpassingen heeft geleid qua geplande uitstraling van het gebouw. Cees de Vocht voerde het woord namens GroenLinks. Hij zou graag een mooi architectonisch gebouw willen dat past op deze beeldbepalende locatie van Venray. Ook had GroenLinks Venray vragen over de betaalbaarheid en prijsindicatie van de woningen (wat valt er onder de genoemde categorieën sociale koop hoog, bereikbare koop en koop duur). Met zulke abstracte termen, is het dan wel duidelijk welke Venrayse woningzoekenden hier dan straks terecht kunnen, en waarom vallen deze allemaal in het hoge segment? Ook vroeg Cees of er zorg gedragen wordt dat de oude bomen op de locatie behouden blijven, en of qua parkeerplaatsen gekozen gaat worden voor open parkeertegels, voor een zoveel mogelijk groen karakter met water infiltratie mogelijkheden.
- Heidsepeelweg Ysselsteyn: Er is het plan een levensloopbestendige woning te bouwen op de agrarische locatie. Op dit stuk grond staat nu geen gebouw, en de agrarische bestemming zou aangepast moeten worden naar woonbestemming. De geurbelasting op deze locatie is echter zo hoog dat het omschreven staat als matig. GroenLinks vindt het onacceptabel dat we mensen willen laten wonen op locaties met een matig leefklimaat.
- Breevennenweg Leunen: Deze voormalige varkenshouderij valt onder de subsidieregeling sanering varkenshouderijen, wat betekent dat de eigenaren gekozen hebben dat het varkensbedrijf stopt en dat het perceel een andere bestemming zal krijgen. Commissielid Niels Verbeek vermeldde de zorgen die GroenLinks heeft over de geplande activiteiten op deze locatie. Het is vreemd dat de mestkelder, weleens waar nu buitengebruik, niet volledig verwijderd is, wat wel normale gang van zaken is bij de saneringsregeling. Ook is er sterk het vermoeden, omdat dat nu ook al gebeurt namelijk, dat er volle mestwagens gestald en schoongemaakt gaan worden. Hier is zelfs nog een lopend handhavingsverzoek over. Er is nadrukkelijk door de ambtenaar gezegd en in de stukken aangegeven dat dit verboden zal zijn. De partijen zijn het erover eens dat, mocht er toch overtredingen plaatsvinden wat betreft de overslag, stalling en handel in mest, er wel op gehandhaafd moet worden...iets waar Venray in het buitengebied niet heel sterk in is.
Commissie Leven:
Slechts een tweetal agendapunten ter advisering ditmaal.
- Belangrijkste daarbij was de implementatie van het accommodatiebeleid. Ons nieuwe commissielid Sjef Tielen mocht daarbij de aftrap doen en deed dat met verve! De meeste partijen hadden vragen over de positie van BVV, over SV Venray in relatie tot de Stichting Sportvelden. Naar verwachting komt een motie in de Raad die oproept om ook BVV mee te nemen in het beleid.
- Tweede punt was de financiering voorbereiding MFC Wanssum voor een bedrag van € 350.000. Dit bedrag was al gereserveerd, en is nu nodig om de aankoop van de kerk te kunnen doen. Alle partijen gingen akkoord; GroenLinks heeft daarbij nogmaals gemeld dat het definitieve oordeel over het totale project in het najaar volgt bij de behandeling van de begroting.