🏡Commissie Wonen Cees en Niels waren hierbij aanwezig. 

  • Vragen over tussentijds Monumentenbeleid voor karakteristieke gebouwen: Cees stelde tijdens het vragenuur vragen over het momentenbeleid, naar aanleiding van twee brieven van het Cuijpersgenootschap en de Stichting Venray Monumentaal. In die brieven wordt gevraagd een aantal karakteristieke gebouwen in Venray te beschermen, welke op het moment geen bescherming krijgen via het monumentenbeleid. Als GroenLinks hebben we al vaker aandacht gevraagd voor het erfgoedbeleid, welke pas eind 2025 klaar zal zijn. GroenLinks Venray vroeg de wethouder of hij bescherming kon bieden aan deze karakteristieke gebouwen ,en in ieder geval géén sloop toe te staan totdat het monumentenbeleid klaar is. Helaas was het antwoord dat dat niet mogelijk is. Hoewel de gebouwen wel als karakteristiek op de lijst staan, is er geen sloopvergunning nodig, en is melding van sloop voldoende. Al met al zegt zo'n lijst van karakteristieke gebouwen dus niet zoveel, en zijn eigenaren vrij te doen en te laten wat ze willen. Nu dus maar ''hopen'' dat eigenaren alsnog gaan slopen voordat het gebouw wellicht wel in het erfgoedbeleid wordt opgenomen……Wij zijn van mening dat het college meer lef moet tonen. Nu staan ze erbij en kijken ernaar in plaats duidelijk verantwoordelijkheid te nemen en snel duidelijk kaders te stellen ter de bescherming van onze Venrayse geschiedenis!

    Zie hier het krantenartikel erover in de Peel en Maas!

  • Verruimen budget starterslening Venray:  Soms is het bedrag dat een starter kan lenen, niet genoeg om een woning te kunnen kopen. De lening overbrugt het verschil. Tot nu toe betaalde de provincie 75% van deze rekening en de gemeente 25%, maar vanaf 2025 zal 50% door de gemeente bekostigd worden. Het voorstel om meer geld beschikbaar te maken voor de starterslening kunnen we van harte steunen, want het is een goede regeling om mensen te helpen aan een koopwoning. Ook is het fijn dat de gemeente aan het kijken is naar zogenaamde ''friends''contracten waar twee jongeren samen in een huis kunnen wonen zonder dat ze één huishouden vormen. Op onze vraag of deze lening ook voor andere woonvormen gebruikt kon worden, bijvoorbeeld waar meerdere mensen via gezamenlijk opdrachtgeverschap samen woningen op een perceel bouwen,  of om samen in een woonhofje te gaan wonen was het antwoord bevestigend, zolang diegene met de starterslening de eigenaar van de wooneenheid is en het onder het criterium van maximum 280.000 euro valt. 

     

  • Bespreekstuk over Geldigheid vergunningen, milieu en bouw. D66 had geagendeerd om het te hebben verjaring van vergunningen, waarbij de ambtenaren een reeks aan vragen over statistieken hadden beantwoord. Aanleiding om het te bespreken zijn plannen aan de Veulensewaterweg om daar een nieuw varkensbedrijf te beginnen, door een oude (ongebruikte) vergunning om te zetten. Wat ons betreft past dit niet om nieuwe stallen te bouwen in deze tijd, hoe dit verder zal lopen weten we nog niet.

    De ambtenaar gaf een duidelijk overzicht over hoeveel niet meer in gebruikte en hoeveel nooit gebruikte vergunningen er zijn. Hierbij gaven de ambtenaren ook aan dat ze al wel bezig zijn met het intrekken van vergunningen waar blijkt dat ze op de plank liggen zonder dat ze worden gebruikt. De omgevingswet geeft daar ook mogelijkheden voor vanaf 1 jaar na afgifte. Over het algemeen stemt het GroenLinks Venray positief dat hier al op wordt gelet, zodat oude vergunningen (verkregen onder oude milieu-eisen) niet nu jaren later alsnog zomaar ''verzilverd'' kunnen worden als we in deze huidige tijd en kaders de vergunning niet meer hadden afgegeven. Ook ''tegoed'' bonnen verjaren na een bepaalde tijd, zo kan er ook beter naar de houdbaarheid van vergunningen gekeken worden. Meer hierover zullen we binnenkort te horen krijgen als het handhavingsbeleid naar de raad komt, naar verwachting eind kwartaal 1 van dit jaar. 

⚙️Commissie Werken en Besturen met Karin  

  •  Vaststellen Beleidskader inwoners- en overheidsparticipatie De gemeente Venray wil in gesprek blijven met haar inwoners en hen betrekken bij het maken van beleid en beslissingen over allerlei maatschappelijke onderwerpen. Eer is een beleidskader inwoners- en overheidsparticipatie voorbereid. Wat GroenLinks Venray betreft is het goed om kaders aan te geven wanneer wat wordt aangepakt. Middels een impactscan (die nog verder wordt uitgewerkt) zal bepaald worden hoe impactvol bepaalde projecten zijn, dat meeweegt in de vorm van het participatieplan. Het stuk blijft verder redelijk abstract. Het zou wat GroenLinks betreft duidelijker zijn als er een aantal casussen in worden genoemd, als voorbeelden in de praktijk. Dit kan (zeker ook in communicatie richting inwoners) duidelijk maken wat er bij verschillende scenario’s als participatievorm verwacht kan worden en hoe de inwoners hier dan in worden betrokken. Meer hierover komend jaar bij de uitwerking van het participatiebeleid. Dit wordt waarschijnlijk een hamerstuk.

     

  • Verlenging Reclamebelasting Venray centraal. Ondernemers in het centrum gebied van Venray betalen al sinds 2008 belasting voor reclame-uitingen aan de gevel.  De opbrengst, minus de kosten voor de gemeente, wordt als subsidie aan de Ondernemersvereniging Venray Centraal gegeven. De vereniging gebruikt het geld voor promotie en het verbeteren van de sfeer in het centrum. Elke 4 jaar moet dit verlengd worden. Als GroenLinks zijn we het hier mee eens. Het is een goede regeling om te zorgen dat alle ondernemers bijdragen in de fianciering van de aankleding van het centrum, zeker aangezien zijzelf ook baat hebben bij een aantrekkelijk centrum voor het trekken van klandizie. Wel waren we benieuwd, aangezien het een officiële belasting is waar de gemeente een rol speelt in de inning, of de gemeente ook kaders gesteld heeft of kan stellen over de soort reclame. Deze kaders kunnen inderdaad in de Algemene Plaatseslijk Verordening worden opgesteld. Verder wordt dit een hamerstuk.

❤️ Commissie Leven: Toon en Niels waren bij deze vergadering.

  •  Verhoging subsidieplafond BiblioNu: de bibliotheek heeft met hogere kosten te maken. Voor een deel heeft dat te maken met het gebouw zelf, maar ook door een betere dienstverlening lopen de kosten op. Dus was het nodig om een besluit te nemen over een hogere subsidie. Vooraf waren al heel wat vragen gesteld, ook door ons als GroenLinks samen met de PvdA, omdat de verschillende kostentabellen niet voor iedereen duidelijk waren. Uiteindelijk was toch iedereen tevreden met de antwoorden, en daarom wordt dit onderwerp een hamerstuk in de Raad van 4 februari. 

     

  • Sociaal Domein Limburg-Noord (SDLN): Gemeenten in Noord-Limburg werken samen bij inkoop diensten in het Sociaal Domein. De gemeenten kunnen een zienswijze indienen over de komende begroting. De meeste partijen waren het wel eens met het College dat een zienswijze deze keer niet nodig is. Toch zijn er zorgen, vooral over de jeugdzorg (problemen bij de Mutsaersstichting en bij Pactum). Kans bestaat daarom dat het toch een bespreekpunt gaat worden in de Raad op 4 februari.

     

  • Evaluatie Cultura Venray: de afspraak is gemaakt om Cultura Venray te evalueren en ter bespreking aan de commissie Leven voor te leggen. De evaluatie was over het geheel genomen positief, en daar konden de aanwezige commissieleden zich wel in vinden, ook GroenLinks. In het besef dat door toenemende bezuinigingen cultuur in de gemeenten wel onder druk staat. Maar verbeterpunten zijn er zeker, dat vond ook de wethouder, die stelde "nog niet helemaal tevreden" te zijn.

Dat is onze samenvatting van 3 avonden commissievergaderingen! Op de raadsvergadering van 4 februari gaat de raad over de onderwerpen een besluit nemen.