Hieronder een greep uit de meest interessante onderwerpen die besproken zijn tijdens de 3 commissie vergaderingen.
Commissie Wonen:
-
Kernwaarden veilige en gezonde leefomgeving landelijk gebied, in relatie tot de Omgevingswet: De gemeente presenteerde de uitkomst van onderzoek naar de kernwaarden veilige en gezonde leefomgeving, waar 7 kernwaarden werden genoemd. Het rapport is slechts een eerste stap, en nog niet erg concreet. De vraag is dan ook wat het perspectief is en hoe de planning zal zijn. Wat zijn dadelijk de daadwerkelijke doelen die we willen behalen op gebied van leefkwaliteit? Waar staan we nu? Welke kernwaarde heeft daarin dadelijk prioriteit en wanneer verwachten we hier stappen in te gaan zetten? Wat ons betreft is de agrarische sector te weinig in het verhaal betrokken. We zijn benieuwd naar de volgende stap, die hopelijk meer concreet is en duidelijkheid geeft.
-
Woonwagenbeleid en -toewijzing: Elke gemeente heeft een wettelijke taak rond het realiseren van woonwagenstandplaatsen. Uit inventarisatie kwam naar voren dat er een behoefte in Venray is voor 6 tot 8 extra standplaatsen, en daar gaat de gemeente werk van maken. Er waren nog wel vragen van enkele partijen over de definitie.... wanneer is sprake van een woonwagen (en mag deze ook van steen zijn)? Op deze vragen kwam over het algemeen voldoende antwoord.
-
Bestemmingsplan Weverslo 2A: Dit bestemmingsplan betreft de plannen voor een welness centrum, inclusief 15 toeristische verblijven en een restaurant. Een forse ingreep in dit gebied, niet ver van de Loobeek. Er waren heel veel vragen, over natuurwaarden, gevolgen voor de waterhuishouding, de noodzaak voor ruimte voor 86 parkeerplaatsen etc. Logisch gevolg is dat dit plan ook in de gemeenteraad van 6 februari verder besproken zal worden voordat er een besluit wordt genomen.
Commissie Werken en Besturen:
- Vragen vuurwerkverbod en alternatieven: We hebben vragen gesteld over de mogelijkheid van een vuurwerkverbod. Zie het aparte nieuwsbericht hierover Vragen Vuurwerkverbod | GroenLinks Venray
-
Aanpassing verordening gemeentelijke onderscheidingen. De raad van de gemeente Venray heeft in de vergadering van 31 januari 2023 een motie aangenomen over het instellen van jeugdlintjes. Een werkgroep, samengesteld uit 5 raads-en commissieleden (waaronder Sjef vanuit GroenLinks) is met ambtelijke ondersteuning aan de slag gegaan om de motie uit te werken. De uitkomsten van de werkgroep zijn verwoord in deze verordening. Het hele proces naar de instelling van dit jeugdlintje is prettig verlopen. Een mooi staaltje samenwerking tussen de verschillende partijen in de Venrayse politiek. De waardering die uitstraalt met het jeugdlintje is een goed signaal naar onze jeugd. Elk jaar zal op 20 november (op de internationale de dag van de rechten van het kind) het jeugdlintje worden uitgereikt.
-
Verordening Uitvoering en Handhaving Omgevingsrecht 2024.De Omgevingswet is op 1 januari 2024 in werking getreden. In de wet algemene bepalingen omgevingsrecht zijn regels opgenomen, die gaan over het borgen van de kwaliteit van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet moeten we een nieuwe verordening vaststellen. Groenlinks is het eens met deze verordening. We vonden wel nog een fout in de tekst. Deze zal via een amendement daarom gewijzigd moeten worden.
-
Vaststellen subsidieplafonds en intrekken subsidieverordeningen. Op 12 december 2023 heeft de raad de nieuwe Algemene Subsidie Verordening gemeente Venray (ASV) vastgesteld. Door deze aanpassing is het mogelijk om voor meer doelgroepen en beleidsonderwerpen subsidieregelingen op collegeniveau vast te stellen. Per subsidie moet een subsidieplafond worden vastgesteld, en moeten de raadsverordeningen voor het onderwerp worden ingetrokken.
-
GroenLinks had vragen over het subsidieplafond van cultureel erfgoed, waar ook het onderhoud van monumenten onder valt. Hier wordt al meerdere jaren 25.000 euro voor begroot, maar dat wordt nooit gerealiseerd. De ambtenaar antwoorde dat dat waarschijnlijk komt omdat er weinig aanvraag komen doordat er weinig bekendheid is. Op de website gaan ze hier duidelijker uitleg over geven.
-
In het voorstel stond ook dat de verordening van Venray Vergroent subsidie kwam te vervallen. Wel valt klimaatadaptatie onder deze ASV, waar 20.000 euro voor is begroot. De thee andere thema's van Venray Vergroent (duurzame energie en circulaire economie) zijn in de nieuwe regeling echter niet meer genoemd, hoewel daar ook voor 2024 elk 10.317 euro voor is begroot. Beantwoording op onze schriftelijke vragen verzekerde dat die bedragen nog steeds golden.....maar dan blijft de vraag waarom dit niet in de nieuwe regeling staat......Dit gaan we verder uitzoeken!
-
-
Aanpassing subsidieverordening investeringsagenda regio Noord-Limburg. Venray is een van de acht deelnemende regiogemeenten in de Investeringsagenda Noord-Limburg. In samenspraak met Provincie Limburg wordt er gewerkt aan een centrale ambitie "De Gezondste Regio”. Hiervoor wordt een nieuwe Subsidieverordening investeringsagenda regio Noord-Limburg ingesteld, die voorlag ter bespreking. De 5e ronde van aanvraag is net afgesloten. Waarschijnlijk zal er later nog een 6e ronde plaatsvinden, als het totale budget van 2x 20 miljoen euro nog niet op is.
Daarnaast hadden we nog 2 actuele vragen bij de rondvraag:
1. De OV-fietscarousel bij het treinstation is stuk. Weet het college wanneer deze vervangen gaat worden of dat er alternatieven mogelijk zijn voor de gebruikers?
2. De stationsweg tussen Oostrum en Venray is al vele maanden dicht door wegwerkzaamheden. Vooral fietsers moeten veel omfietsen. Kan de gemeente zorgen voor een goede fietsdoorgang voor fietsers, zodat de overlast zo veel mogelijk beperkt blijft?
Commissie Leven:
- Voor commissie Leven stond maar 1 punt op de agenda: Kaderbrief 2025-2028 MGR sociaal domein Limburg-Noord, waarin de ontwikkelingen rond de jaarlijkse begroting worden weer gegeven. Vanwege deadline om de begroting vast te stellen kon het niet verplaatst worden naar een andere vergadering. Er waren zoals verwacht geen bijzonderheden en het is dan ook voorgesteld als hamerstuk bij de raadsvergadering.
6 Februari is de raadsvergadering waar er over deze punten besloten gaat worden.