Commissie Wonen:
Dit was een commissievergadering met zeer veel agendapunten, vooral bestemmingsplannen. Met de volgende opvallende zaken:
- Bestemmingsplan en voorbereidingsbesluit Oostrum-Oost: Woningbouwplan Oostrum-Oost kan slechts 26 van de 59 woningen bouwen, omdat er rekening gehouden moet worden met 50 meter spuitzone van naastliggende landbouwgrond. Het spanningsveld tussen woningbouwplan Oostrum-Oost en bestaande rechten van agrariërs is hiermee zichtbaar geworden. Met het geplande verbod op spuiten binnen 50 meter wil de gemeente voorkomen dat meer toekomstige nieuwbouwprojecten in woonkernen last hebben van de spuitactiviteiten van aangrenzende agrarische percelen.
- Bestemmingsplan natuurbegraafplaats Janslust. Het betreft de uitbreiding van Natuurbegraafplaats Janslust in Heide met verdubbeling aantal graven per ha.
- Bestemmingsplan Dr. Kortmannweg in Venray. Een bosperceel aan de Dr. Kortmannweg, dat een woonbestemming zou moeten krijgen.
- Meerdere bestemmingsplannen rondom bedrijfsontwikkelingen op enkele plaatsen in Ysselsteyn in het buitengebied. Enkele jaren geleden is een motie aangenomen om grootschalige industriële ontwikkelingen in het buitgebied tegen te gaan. Toch dreigt het hier en daar weer te gebeuren. De ervaring leert dat het daar vaak niet bij blijft, maar dat verdere uitbreiding op die plekken op de loer ligt. GroenLinks is van mening dat deze ontwikkelingen op bedrijventerreinen thuishoren.
Commissie Werken en Besturen:
Hoewel weinig onderwerpen op de agenda was er toch de nodige discussie over een aantal punten.
-
Vragen algemeen vragenuur: We hebben vragen gesteld aan het college naar aanleiding van eerdere ingekomen brieven van inwoners waarin ze aangaven het vertrouwen te hebben verloren in hoe de gemeente hen meeneemt in veranderprocessen. Hier maken we ons ernstige zorgen over. Vragenuur vragen - Verlies van vertrouwen Venrayse inwoners in gemeentelijke proces Gemeente Venray (raadsinformatie.nl)
?Centrumbewoners hebben geen vertrouwen meer in hoe ze mee werden genomen in het proces rondom fietsers in het centrum.
?Bewoners uit Oirlo, Oostrum, Smakt en De Brabander hebben grote bezwaren over de wijze hoe ze meegenomen worden in het proces omtrent de toewijzing van locaties voor flexwoningen.
De burgemeester antwoordde dat er inderdaad wellicht een aantal fouten zijn gemaakt in deze processen en dat de reactietijd van de gemeente in het proces beter had gekund. Zeker bij gevoelige onderwerpen is het soms lastig voor iedereen goed te doen en hebben we soms te maken met landelijke wetgeving en regels. De burgemeester beloofde in de toekomst extra alert te zijn hierop zodat de inwoners zo goed mogelijk worden meegenomen in het proces: Tijd om het vertrouwen tussen de gemeente en de inwoners te herstellen ❤️!
- Henseniuskwartier: Het college heeft een meerjarenplan opgesteld hoe om te gaan met de coffeeshops in het Henseniuskwartier. Door overlast afgelopen jaren in de wijk, was geëvalueerd of verhuizing van één van de twee coffeeshops naar een andere locatie zou helpen. Door de onzekere ontwikkelingen komende jaren rondom het coffeeshopbeleid is dit nu uitgesteld. De ontwikkelen worden nauwkeurig in de gaten gehouden en er worden wel alvast voorbereidingen gedaan qua omgevingsplannen om een eventuele verhuizing buiten de kern in de toekomst mogelijk te maken, mocht dat nodig zijn. GroenLinks is het eens met dit zorgvuldige beleid dat de vrijheid biedt rekening te houden met wijzigingen in de toekomst.
- Extra budget voor de kosten voor opvang van zwerfdieren: Door sluiten van Stichting Dierenopvang Smakterheide eind vorig jaar is de gemeente genoodzaakt samen met een aantal andere gemeentes in Noord Limburg gebruik te maken van de enige beschikbare aanbieder: Dierenopvangcentrum Ravenstein en Dierenopvang Maasland. Hoewel dit fors duurder is en we verplicht worden een contract van 10 jaar hiermee aan te gaan, is GroenLinks blij dat er op deze manier aan de verplichting van opvang van dieren voldaan wordt. Ook wordt er gezorgd dat er een opvanglocatie in Swolgen komt, zodat dieren ook direct in de regio opgevangen kunnen worden.
- Centrumregeling Regionale Energie Strategie: De samenwerking in Noord-Limburg met 14 andere gemeentes, Provinciale Staten en Waterschap gaat georganiseerd worden in een ''centrumregeling'' waarbij de administratieve project management taken centraal worden geregeld door Gemeente Venlo. Dit maakt het efficiënter om zaken rondom energiestrategie te regelen. De 15 gemeenteraden zullen goed geïnformeerd worden over de voortgang en kunnen naast de afgesproken "basistaken" nog steeds zelf bepalen of ze al dan niet deelnemen aan extra projecten, met een kleinere groep deelnemers. GroenLinks is blij met deze samenwerkingsvorm, omdat het zal bijdrage aan een nog betere samenwerking op dit belangrijke onderwerp rondom de energietransitie.
Commissie Leven: afgelast
In de raadsvergadering van 14 mei worden de meeste van deze punten verder besproken en wordt er een besluit genomen over het vervolg.