Sjef Tielen heeft namens GroenLinks Venray in Commissie Werken en Besturen van 17 januari vragen gesteld over het instellen van een gemeentelijk vuurwerkverbod in Venray.

Aanleiding was de oproep hiervoor door inwoners op het sprekersplein dinsdag 5 januari (zie Vuurwerkverbod toespraak (raadsinformatie.nl)). Vuurwerk veroorzaakt veel dierenleed, schade voor de gezondheid bij ongelukken en milieuschade door de uitstoot van zware metalen en fijnstof. Dat vuurwerk een belasting is voor onze samenleving blijkt ook uit de oproep van uit de hulpverleners om een landelijk vuurwerk verbod, door de overlast die ze hebben bij opstootjes rondom vuurwerk afsteken. In 16 gemeentes is er al een vuurwerkverbod, waarom niet in Venray?

Sjef vroeg het college hoe het staat met de overlast bekend in Venray, wat het college vindt van de piek aan fijnstof in de lucht op 1 januari door het afsteken van vuurwerk, en hoe het college aankijkt tegen de de geopperde alternatieven, zoals een licht- of drone show.

Zie hier de vragen: Algemeen vragenuur: Onderwerp Vuurwerkverbod

vuurwerk fijnstof piek Brabander
Metingen in Venray geven de grote piek aan fijnstof in de lucht aan tijdens het afsteken van vuurwerk, nieuwjaar 2024

Benieuwd wat de impact is van vuurwerk op (huis)dieren?

Bekijk in onderstaande link hier de documentaire van Sebastiaan Mulder ''And a Happy New Year'', met de aanloop de dagen ernaar toe en (vanaf minuut 14) het effect op dieren wanneer het geweld helemaal los barst na 12 uur.

Documentaire op 2Doc Kort (NPO Start) "And a Happy new Year''