Op de volle raadsagenda stonden veel onderwerpen! Met een verlenging tot 23.30 was het toch gelukt om alle onderwerpen in één avond te behandelen, zodat de raadsleden, de griffie en het college niet de volgende avond terug hoefden te komen.

    Integraal beleid internationale werknemers 2024-2030

    • Van alle werknemers in Venray is nu al bijna 30 procent een internationale werknemer, en dat aantal groeit. We hebben als Venray echter niet echt zicht waar de meesten wonen, en al helemaal niet onder welke omstandigheden. Door de afhankelijkheidspositie van de werknemer t.o.v. van de werkgever ligt uitbuiting op de loer.
    • Om zicht te krijgen in de aantallen en een oog in het zeil te kunnen houden op de woonomstandigheden, is dit integraal beleid opgesteld. GroenLinks Venray juicht het toe dat er een beleid komt om de huisvesting van arbeidsmigranten beter te kunnen regelen, maar zijn tégen de mogelijke grote omvang van de locaties zoals in dit beleid beschreven. Ook vinden we het vreemd dat bedrijven gewoon maar werknemers uit het buitenland kunnen aantrekken, zonder serieus te kijken waar die dan moeten wonen. Dit zou een primaire verantwoordelijkheid van het bedrijf moeten zijn, en niet die van de gemeente. We hebben daarom tegen dit beleid gestemd.
    • Volgens het beleid moeten er 1500 plekken komen, wat via zowel grootschalige locaties met max 750 plekken gerealiseerd kan worden, of op kleinere agrarische locaties (daar is de max 400). We maken ons zorgen over de grootschaligheid, de woonkwaliteit voor de werknemers en overlast voor omwonenden en het ''gesleep'' met werknemers. Daarom hadden we het volgende voorstel gedaan (amendement):
      • nieuwe locaties met 100 of meer slaapplekken worden eerst ter goedkeuring voorgelegd aan de Raad, en dat deze locaties aansluiten bij dorpen en wijken of aan randen van bedrijventerreinen, dit om segregatie van de Venrayse gemeenschap te voorkomen.
      • Huisvesting bij (vooral agrarische) bedrijven in het buitengebied is wat ons betreft alleen toegestaan voor buitenlandse werknemers, werkzaam op de desbetreffende locatie.
      • Goede handhaving waarbij overtredingen meteen worden aangepakt moet per direct ingaan, en niet pas gaan gelden bij nieuwe huisvesting.
      • Om te zorgen dat er niet nóg meer arbeidsmigranten naar Venray komen waar geen plek voor is willen we dat het College geen nieuwe economische activiteiten meer toe laat, die vrijwel uitsluitend drijven op arbeidsmigranten.
    • Helaas heeft dit amendement, net als een amendement van de SP, het niet gehaald. Het amendement van Venray Lokaal was wel aangenomen. Deze vroeg om als extra criterium op te nemen dat er in het buitengebied max 400 arbeidsmigranten in een straal van 2,5 km mogen komen (ook wanneer dit op meerdere locaties verspreid is). Met deze wijziging werd het beleid met meerderheid van de raad aangenomen.
    • Qua leefomstandigheden moeten de woningen voldoen aan de Stichting Normering Flexwonen (SNF) norm (zie hieronder voor details wat dat inhoudt). De Roemer-norm is een uitgebreider kader voor nog betere leefomstandigheden. Een motie van D66 om te streven dat in 2034 alle deze woningen aan de Roemer-norm gaan voldoen is aangenomen.  

    SNF- EN ROEMER-NORM

    Bij de algemene voorwaarden voor de huisvesting van de internationale werknemers wordt verwezen naar de criteria van de Stichting Normering Flexwonen (SNF). De actuele normen zijn te vinden op de site van de SNF: www.normeringflexwonen.nl/de-norm

    In hoofdlijnen komt deze SNF Norm op het volgende neer:

    • Wonen en voorzieningen (sanitair, gemeenschappelijke voorzieningen) onder 1 dak;

    • Toer- en stacaravans en portocabins niet toegestaan;

    • Logies (verblijf): tenminste 10 m2 per persoon

    • Wonen: tenminste 12 m2 per persoon

    • Minimaal 3½ m2 per persoon per slaapkamer

    • 1 douche en 1 toilet per 8 personen

    • Goede informatievoorziening aan bewoners

    • Voor bewoners is tijdens kantooruren beheerder aanwezig (bij locaties > 100 bewoners) of bereikbaar (< 100).

    • Voor calamiteiten 24/7 iemand bereikbaar. Voor omwonenden is aanspreekpunt bekend.

    • Voldoen aan omgevingsplan of afwijkingsvergunning (waaronder: voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein), bouwbesluit en wettelijke eisen brandveiligheid.

    De Commissie Roemer (Geen tweederangsburgers, 2020) adviseert aanvullend op SNF dat er :

    • minimaal 15m2 per persoon beschikbaar is,
    • maximaal 1 huishouden per woon/slaapvertrek,
    • elk woon/slaapvertrek is afsluitbaar,
    • maximaal 4 personen per woning/verblijf en huur- en arbeidscontract gescheiden.

    Verschillende (grote) huisvesters en koepelorganisaties werken al volgens deze zogeheten “Roemer-norm”.

     

    Prins Bernhardstraat

    • Het bestemmingsplan, met de drie-laags hoogbouw die Wonen Limburg wil bouwen in de Oranjebuurt, kwam ter besluit in de raad. GroenLinks Venray steunde, net als PvdA Venray, het amendement van CDA, om naar de omwonenden te luisteren en alleen toestemming te verlenen aan een twee-laags gebouw ipv een drie-laags, om het dialoog serieus te nemen en het karakter van de wijk te behouden. Er zijn genoeg andere locaties en bouwplannen waar meer nieuwe woningen gebouwd (kunnen) gaan wonen in en rondom Venray. Met een twee-laags gebouw zouden er nog 20 woningen in kunnen ipv de 21 volgens het bestemmingsplan, zij het dan wat kleinere woningen. Liever nog hadden we verduurzaming gezien van de 12 bestaande woningen ipv deze te slopen. Die paar extra woningen in deze wijk maakt dan niet het verschil op de totale woningmarkt. Dit amendement heeft het niet gehaald, en daarmee hebben we als GroenLinks ook tégen het bestemmingsplan gestemd. Omdat de overige 5 fracties wel voor waren is

    Huisvesting asielzoekers en andere doelgroepen

    • Bij dit onderwerp kwamen de flexwoningen ter sprake, als oplossing voor de woningnood. Tijdens de raadsvergadering van 27 juni lag hier een voorstel voor drie locaties, maar door de grote maatschappelijke onrust is er in de raad besloten dat er uitgebreider naar geschikte locaties gekeken moet worden. Doel is nu om  in Q4 van 2024 een besluit te nemen over locaties voor huisvesting van asielzoekers en andere doelgroepen.
    • CDA vroeg in een amendement om het voorstel voor het zoeken naar één huisvestingslocatie voor asielzoekers te schrappen, gezien de uitslag van de verkiezingen in november, en het feit dat er (nog) geen wettelijke verplichting is om asielzoekers in de gemeente op te vangen. GroenLinks, net als de meeste andere fracties overigens, is van mening dat er ook sprake is van een morele verplichting. Ter Apel is overvol en afgelopen week is nog in het nieuws gekomen dat de omstandigheden door deze grote hoeveelheid mensen onveilig is. Dit amendement kreeg daarom ook geen steun van de rest.
    • Het college kan verder met het uitwerken van hun plan voor de flexwoningen als ook te kijken naar een locatie voor asielopvang. 

     Energiestrategie 2030

    • De nieuwe energiestrategie kwam in de raad ter besluit, inclusief een vernieuwing van KODE. Hoewel veel fracties het jammer vonden dat er niet meer tijd was genomen om de herzieningsplannen voor KODE met de fracties af te stemmen, was er weinig kritiek op de nieuwe energiestrategie. De meeste vragen waren al vooraf via technische vragen en in de commissie uitgebreid behandeld.
    • Het is goed om te zien dat er naast duurzame energie-opwek (waar volgens een aantal fracties kennelijk in onze gemeentelijke strategie ook kernenergie bij genoemd moet worden 🤨) ook veel aandacht was voor energiebesparing. Ook heeft de gemeente plannen om ervaring op te doen met energie-opslag!
    • D66 had nog een amendement ingediend, met het voorstel de minimale grens van zonneparken bij kernen te wijzigen van 500 meter naar 300 meter. Hierdoor zouden er meer zonneparken goed gekeurd kunnen worden. Hoewel op zich positief heeft GroenLinks uiteindelijk niet mee ingestemd, omdat de 300 meter grens er ook voor kan zorgen dat dorpen en wijken niet verder kunnen uitbreiden in woningen. Mochten bewoners het toch willen dan is het, met hun toestemming, alsnog mogelijk zonneparken op kortere afstand te plaatsen. 
    • De nieuwe energiestrategie is verder, ongewijzigd, goedgekeurd.