Veel onderwerpen waren binnen de commissievergaderingen naar tevredenheid besproken, en zullen als ''hamerstuk'' zonder verdere bespreking door de raad worden goedgekeurd in de vergadering op 27 juni. Een aantal andere onderwerpen zullen wel nog verder worden besproken voordat er besluitvorming plaatsvindt. Hier een kort overzicht van de meest interessante onderwerpen:

🏡 COMMISSIE WONEN:

  • Bestemmingsplan Westsingel: Het grootste onderwerp op de agenda, waar ook GroenLinks vragen over had, was het bestemmingsplan voor een appartementencomplex op de Westsingel. Dit bespreekstuk moest echter van de agenda worden gehaald omdat nog niet alle zienswijzen waren behandeld, en zal nu pas in september weer ter bespreking staan in de commissie.

  • Bestemmingsplannen voor nieuwbouw in Leunen-Zuid en Oostrum-Oost zijn allebei, na wat vragen, goedgekeurd en voorgesteld als hamerstukken. In Leunen maakten omwonenden zich zorgen over de verkeersveiligheid van de Albionstraat. Mogelijk dat er nog naar een alternatieve route voor het bouwverkeer kan komen.

  • Bestemmingswijziging intensieve veeteelt locaties: Van 5 intensieve veehouderijlocaties, die gebruik maken van de stoppersregeling uit het ''Actieplan ammoniak"' of de  ‘Saneringsregeling varkenshouderij’ wordt de bestemming gewijzigd, zodat hier ook in de toekomst geen intensieve veeteelt meer mogelijk is. Dit vinden we als GroenLinks natuurlijk een positieve ontwikkeling💚!

⚙ COMMISSIE WERKEN & BESTUREN:

  • Het onderwerp locatiekeuze bedrijventerreinen Smakterheide Noord op de agenda zorgde veel vragen en discussie, dat voortgezet zal worden op 27 juni in de raad. GroenLinks wil graag dat er geen logistieke loodsen kunnen komen te staan, en dat er een bewust keuze wordt gemaakt voor bedrijven komen voor maakindustrie of innovatie, waar ook inwoners uit Venray werk kunnen vinden. Ook hebben we zorgen over de landschappelijke inpassing van zo'n grootschalig bedrijventerrein dicht bij het loobeekdal en bij de Schaapskooi, iets dat alleen een maximale grote van 2 hectare per bedrijf niet oplost. Meer hierover tijdens de raadsvergadering! 

  • Onderzoek mogelijke verplaatsing coffeeshop Henseniuskwartier: een uitgebreid onderzoeksrapport toonde aan dat het een complex verhaal is, en dat er komende jaren nog verder zorgvuldig uitgezocht gaat worden of een mogelijke verplaatsing van 1 van de 2 coffeeshops, buiten de bebouwde kom of zelfs buiten de gemeentegrenzen, uitkomst kan bieden aan de overlast voor de omwonenden. GroenLinks is blij dat er op dit moment ook al testen zijn om parkeeroverlast door coffeeshopklanten te voorkomen, wat hopelijk ook al op kortere termijn een verbetering geeft in de leefomgeving van de omwonenden.  Ongeacht of er verplaatsing komt of niet: de mogelijkheid legaal wiet te kunnen kopen vinden wij belangrijk, om zo illegale straathandel in drugs te kunnen beperken. Toezicht op een veilige omgeving rondom de verkooppunten blijft daarbij ook belangrijk, zeker vanwege de regio functie die Venray vervult.

  • Vernieuwing afvalstoffenverordening: De regeling is aangepast om beter aan te passen bij het gewijzigde afvalbeleid sinds 1 maart 2022. GroenLinks was blij om te zien dat er in de evaluatie die laatst was gehouden over de afvalscheiding er een verbetering te zien is qua vermindering van rest afval en in de kwaliteit van het geschieden afval. En ook dat ook over het algemeen de ervaringen van de inwoners positief zijn, hoewel er ook op sommige plekken nog last is van zwerf PMD zakken. De evaluatie van het nieuwe afvalbeleid zelf komt op later moment in de commissie ter bespreking.
  • Proef wegwerpplastic tijdens de Venrayse kermis: GroenLinks wilde graag weten hoe de plannen eruit zien wat betreft een proef met een aantal Venrays horeca ondernemers met alternatieven voor afvalplastic. 1 januari 2024 is er namelijk een landelijk verbod op afvalplastic in horeca en tijdens evenementen, en deze proef was toegezegd naar aanleiding van onze vraag hierover in de commissievergadering van 1 maart. De wethouder vertelde dat er inderdaad concrete plannen zijn voor een pilot. Hoe die er precies uit zal zien kon hij nog niet zeggen. Wel zal de Venrayse gemeente hier op tijd voor de start van de kermis over worden geïnformeerd.​​​​​​​​​​​​​​

❤ COMMISSIE LEVEN:

  • Er waren een aantal verorderingen en begrotingen besproken, die allen als hamerstuk zullen worden geadviseerd voor 27 juni.

  • Ook de raadsmonitor Sociaal Domein is besproken. Daar is GroenLinks benieuwd waarom er een afname zichtbaar is van preventie vanuit de GGZ. Ook waren we benieuwd of er in Venray sprake is van daklozen met een baan. Van dit laatste waren er bij de ambtenaar geen signalen binnen gekomen.