Afgelopen week was de Venrayse kermis. Het college had aangegeven middels een raadsinformatiebrief dat het helaas niet mogelijk was om een pilot te doen met afvalvrij beker systeem, ondanks toezegging als antwoord op onze vragen in maart.

Aangegeven redenen zijn het feit dat de kermis geen gesloten evenement is, er al een horecamunt systeem bestaat en het feit dat de horeca niet wil gaan werken met betalingen (pin of kleingeld) aan de bar. Wel wordt er aangegeven dat Horeca Venray hun best gaat doen de wegwerpbekers apart als plastic in te gaan zamelen.

Helaas is dat in onze mening niet goed gegaan, en GroenLinks stelt daarom vragen aan het college.

Bergen van plastic afval tijdens Venrayse kermis: GroenLinks stelt vragen

Tijdens de kermis was het een behoorlijke rommel in het centrum. Overal lagen plastic bekers en ander afval. De gemeente had na carnaval beloofd te starten met een proef om plastic afval tijdens evenementen in Venray te verminderen. Helaas kon deze proef niet gestart worden tijdens de kermis. Wel beloofde het college dat Horeca Venray haar best zou doen om het plastic afval te scheiden. Karin Hoedemaekers van GroenLinks Venray vraagt het college deze belofte te evalueren.

Inzamelen van plastic bekers ging niet zoals gehoopt

Om het scheiden van plastic afval te stimuleren, waren er speciale afvalzakken. Bezoekers van de kermis werden hierop gewezen door een poster bij de kassa. Helaas waren deze afvalzakken slecht te vinden en maar op weinig plekken aanwezig. Daardoor belandden veel bekers toch op de grond en in de restafvalcontainers. Ook de bediening wist niet goed wat er met de gebruikte plastic bekers moest gebeuren. Hierdoor belandden ook deze bekers op de grond. Hoedemaekers vraagt zich af of de bekers samen met de andere troep van de grond nog wel schoon genoeg waren om gerecycled te worden.

Een plastic inleversysteem was een beter idee geweest

Met een plastic inleversysteem schaffen bezoekers aan het begin van hun dag of avond een stevige plastic beker aan. Vervolgens kunnen ze deze beker de tijd dat zij op de kermis zijn, of een ander evenement, laten vullen of omwisselen voor een schone beker met drankje. Aan het eind kunnen ze de beker weer inleveren. De nieuwe plastictoeslag biedt hiervoor goede mogelijkheden in 2023. In Vierlingsbeek laten ze zien dat dit al kan. Een andere mogelijkheid is eenmalig gebruik van plastic bekers, waarbij korting op het volgende drankje wordt gegeven bij inlevering van de gebruikte beker bij de bar. De nieuwe (duurdere) roze horecamunten met plastictoeslag kunnen dan gebruikt worden wanneer je nog geen beker hebt, en de goedkopere (oude) gele munten zonder plastic toeslag als je wel een gebruikte beker terug levert voor recycling.

GroenLinks hoopt op duurzamere evenementen vanaf Enkeltje Venray op 11 november

Het is erg jammer dat er tijdens de kermis geen goede stappen zijn gezet richting duurzamere evenementen in Venray. GroenLinks hoopt dan ook dat tot 11 november genoeg tijd is voor de gemeente om in samenwerking met Horeca Venray tot een betere oplossing te komen. Zo werken we aan de gezamenlijke ambitie om Venray een stukje schoner en duurzamer te krijgen!